Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakt financiering vrij voor verduurzaming energievoorziening Bonaire

Persbericht BBT Bonaire , 7 december 2021

Kralendijk, 7 december 2021 – Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakt 10 miljoen euro vrij om de verduurzaming van de energievoorziening op Bonaire te versnellen. De Tweede Kamer stemde vorige week in met dit voorstel van staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD). Op dit moment wordt ongeveer 25% van de energie op Bonaire opgewekt uit duurzame bronnen. Het eiland is grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen, terwijl een veilige en betrouwbare brandstofvoorziening de afgelopen jaren onder druk is komen te staan.

Het geld wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van BBT dat eigendom is van de Nederlandse staat en in april van dit jaar is opgericht. Hiermee kan de beleidsdeelneming aanvullend kapitaal aantrekken voor investeringen in zon- en windenergie. BBT heeft als doel om veilige, betrouwbare brandstofopslag op het eiland te organiseren en de productie van duurzame energie te stimuleren. In het najaar zette BBT de eerste stappen door plannen voor de bouw van een nieuwe brandstofterminal nabij de luchthaven in te dienen.

Volgens Marcelino De Lannoy, die per 1 september begon als projectdirecteur van BBT op het eiland en al jarenlang werkt aan de energievoorziening op Curaçao en Bonaire, is het geld hard nodig: “Er liggen op Bonaire grote kansen voor duurzame energie. Met deze financiële middelen, kunnen we een serieuze stap zetten en duurzame energie voor veel meer mensen op Bonaire beschikbaar maken. Het is onze ambitie dat op termijn 70 tot 80% van de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. Tegelijkertijd zullen fossiele brandstoffen nog lange periode nodig blijven, bijvoorbeeld voor ons vliegverkeer en vervoer op het eiland.”

Momenteel voert BBT gesprekken met partners op het eiland, waaronder het Water- en Energiebedrijf WEB en Contour Global. “We onderzoeken samen wat er kan, wat er nodig is en waar we kunnen ondersteunen. We werken hard aan concrete plannen, en hopen deze zo snel mogelijk te delen met Bonaire.” Tegelijkertijd werkt onderzoeksorganisatie TNO in opdracht van EZK aan een routekaart naar een 100 procent duurzame energievoorziening in Caraïbisch Nederland. Naar verwachting wordt de routekaart begin volgend jaar aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Voor vragen kunt u contact opnemen met projectdirecteur Marcelino De Lannoy via info@bbtbonaire.com.

BBT (Bonaire Brandstof Terminals) is opgericht in april 2021 en volledig eigendom van de Nederlandse staat. BBT heeft als opdracht om Bonaire te voorzien van voldoende energie om te wonen, werken, leven én genieten. Door de brandstofvoorziening te organiseren en de verduurzaming van de energieproductie te stimuleren, voorziet BBT in bon energia voor Bonaire.

Terug

Ander nieuws

  • ENERGIE VOOR BONAIRE De kwartaalnieuwsbrief van BBT – mei 2024

    Welkom bij de nieuwsbrief van mei 2024! In deze editie: Het BBT-team heeft een productieve trip naar Bonaire afgerond, waar ze de WEB waterplant bezochten. Deze rondleiding bood inzichten in de productie van drinkwater...

    Lees meer
  • Samenwerking voor veilige en duurzame energievoorziening op Bonaire

    Afgelopen dinsdag kwamen vertegenwoordigers van verschillende organisaties bijeen in het Terramar museum voor een bijeenkomst georganiseerd door Bonaire Bon Transition (BBT). Onder de aanwezigen waren de Gezaghebber en vertegenwoordigers van WEB, Curoil, BIA, BOPEC,...

    Lees meer

Bonaire Bon Transition B.V.
Lange Voorhout 29
2514 EB Den Haag
Nederland

BTW nummer: NL862546989B01   
KvK nummer:  82637490

Je kunt contact opnemen met BBT via info@bbtbonaire.com